Maria Prooi

Maria Prooi

Coach opleidingsorkesten

Maria Prooi (geb: 14 april 1948) is sinds juni 1991 lid van Harmonievereniging Barendrecht. Zij is toen ook pas begonnen met spelen op klarinet.
Zij heeft in haar jeugd blokfluitles gevolgd bij de zondagsschooljuffrouw Nel Bakker.
Na deelname aan het Aspirantenorkest van Harmonievereniging Barendrecht o.l.v. Cees Blinde kwam zij in 1992 in het Harmonieorkest. Door veel zelfstudie en oefenen in de klarinetgroep o.l.v. Annemarie Peters en Bas Deckers kon zij al snel haar partijtje meeblazen.
In 1992 trad zij toe tot het bestuur en nam de taak van leerlingenbegeleider op zich. In 1995 kwam daar het secretariaat bij.

Van 1994 -1998 volgde zij een HBO studie Culturele en Maatschappelijke Vorming gericht op Vrijetijdskunde, waarbij zij zich o.a. bekwaamde in het werken met groepen.
Zij startte tijdens haar studie het Opstaporkest en maakte ook in die tijd een begin met de oprichting van het Dagorkest van de vereniging, dat zij na haar studie ook daadwerkelijk in oktober 1998 heeft opgericht. .
Tijdens haar studie organiseerde zij ook een aantal jaren Open Podiumdagen in het Kruispunt en liep zij stage bij de gemeente Barendrecht waarvoor zij als afstudeeropdracht de Cultuurnota schreef. Verder was zij actief bij de Culturele Raad en organiseerde daar o.a. vanaf 1998 de concerten voor senioren in Het Kruispunt met Soreo (seniorenorkest Rotterdam en Omstreken) en later in het Trefpunt met het Dagorkest en het Meezingkoor.
Later formeerde zij bij de vereniging het Jeugdorkest (vanuit het Leerlingenorkest), Beginnersorkesten, Volwassenbeginnersorkesten, Slagwerkgroepen voor Juniors en Beginners evenals het Meezingkoor en de Volwassenleerlingslagwerkgroep.
Zij is nog steeds de stuwende kracht achter de ledenwerving.
In alle orkesten die zij heeft opgestart heeft ze actief op klarinet (later basklarinet) meegespeeld. Ook was ze vervangend dirigent bij het Opstaporkest. In 2007 heeft zij de directieopleiding voor Blazersklassen gevolgd. Van januari 2008 tot 2011 leidde zij ook een aantal Blazersklasjes.  Momenteel geeft ze kinderen blokfluitles als aanloop naar een instrument uit de harmoniebezetting.